fbpx

Je kunt nog zo’n mooie website hebben maar als niemand die kan vinden heb je er niet veel aan. Een goede positie in de zoekresultaten van Google is een belangrijke marketingtechniek om jouw ideale klant aan te trekken. Hoe doe je dit? Door middel van SEO.  Deze afkorting staat voor Search Engine Optimalization, ofwel, de mate waarin jouw website geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines zoals Google. Maar waar moet je precies mee beginnen als het om SEO gaat? In deze blog geef ik 7 basis SEO tips voor de startende ondernemer en leer ik hoe je jouw website zoekmachine-proof kunt maken.

1. Snelheid van je website

Alles begint bij een snelle website. Google vind de snelheid van een website ontzettend belangrijk. Als je namelijk een intens lange tijd moet wachten voor een website of pagina geladen is heb je eerder de neiging om de website te verlaten. Google herkent dit en stelt als eis dat je website snel geladen moet worden wil je een goede score in zoekresultaten. Om de snelheid van je website te verbeteren kun je in WordPress een zogenaamde cache plug-in downloaden. Er zijn verschillende plug-ins  die je hiervoor kunt gebruiken, waaronder de W3 Totale Cache plug-in en de Quick Cache plug-in. Wil je de snelheid van je website checken, dit kan via: Google PageSpeed Insights tool.  Is je website erg traag? Dit komt waarschijnlijk door afbeeldingen die te groot zijn en die je moet optimaliseren.

2. Download de Yoast SEO plugin

Een ontzettend handig hulpmiddel om jouw SEO beter onder de knie te krijgen is de Yoast SEO plugin. Met deze plug-in voor WordPress kun je alle basis SEO tips toepassen op je website. Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd krijg je onder elke pagina of blog de mogelijkheid om de pagina te optimaliseren voor de zoekmachines. Je kunt hierbij de focus zoekterm instellen, de SEO titel en meta-omschrijving. In de plugin wordt precies uitgelegd waar dit allemaal voor staat en hoe je dit kunt toepassen.

3. Schrijf goede content

Content = King. Je kunt nog zo je best doen en je volledig richten op SEO maar als er vervolgens niets boeiends op je website staat dan wordt dit allemaal snel teniet gedaan. Wanneer je content creëert die relevant en waardevol is voor je lezers, zullen mensen namelijk vaker je artikelen lezen en delen en zullen ook andere websites naar je blogposts linken. En dat zorgt ervoor dat Google je een hoge waardering geeft. Bij het schrijven van content kun je dus rekening houden met zoekwoorden, maar nog belangrijker is het interesseren van je lezers. Nog meer tips voor waardevolle content lees je onder andere in deze blog.

4. Stel perma-links in

Permalinks zijn  “permanente links”, wat inhoudt in dat een pagina of bericht via die link bereikbaar is. Standaard staat dit in WordPress niet erg zoekmachine-vriendelijk ingesteld. Een voorbeeld van een “standaard” permalink in WordPress is: https://www.digitalnaomi.com/?p=123. Zoals je ziet niet erg een gebruiksvriendelijke link. Google kan op die manier niet zien waar de pagina over gaat. Maar als je je pagina de URL geeft https://www.digitalnaomi.com/7-basic-seo-tips dan ziet Google direct waar de pagina over gaat, namelijk 7 basis SEO tips. Hoe stel je de permalinks in? Hiervoor ga je naar het kopje Instellingen > Permalinks.

In dit scherm zie je dat de standaard-instelling de pagina-ID’s gebruikt voor je links. Daaronder vind je nog meer opties, zoals URL’s met het jaar, de dag en de maand er in verwerkt. Voor SEO is het echter ook goed als URL’s niet te lang zijn, dus ik kies hier voor de instelling “Berichtnaam”.

5. Gebruik de juiste zoekwoorden

Allereerst is het belangrijk om één zoekwoord te kiezen voor de pagina of blog. Dit is de zoekterm waar je met die pagina of blog op wilt focussen. Als voorbeeld: in deze blog focus ik mij op de zoekterm: SEO tips. Laat dit zoekwoord vervolgens terugkomen in je titel, omschrijving, pagina URL en ook in je titel van afbeeldingen en alt tags. Let bij het verzinnen van een zoekwoord erop dat het zoekwoord uit meerdere woorden bestaat (ook wel long-tail zoekwoorden genoemd). Wanneer mensen iets Google’en gebruiken ze namelijk bijna nooit één woord, maar altijd twee of meer woorden.

6. Interne links

Interne linkbuilding is anno 2019 nog steeds erg belangrijk om de vindbaarheid van een pagina of blog te vergroten. Met interne linkbuilding zorg je er namelijk voor dat Google weet waar welke pagina staat en welke pagina’s bij elkaar horen. Zoekmachines kunnen daardoor beter door je website navigeren. Daarnaast laat je op deze manier aan Google zien dat jouw website vol met waardevolle content staat. Hoe waardevoller Google jouw vindt, hoe hoger je in de zoekresultaten eindigt. Link dus zoveel mogelijk in blogs of pagina’s naar andere blogs of andere pagina’s.

7. Alt-tags van afbeeldingen

Zorg dat je ten alle tijde de Alt-tag (alternatieve tekst) invult van een afbeelding. Dit is een beschrijvende tekst van de afbeelding en eigenlijk een soort samenvatting van wat er op de afbeelding staat. Plaats je bijvoorbeeld een afbeelding met een lavendel plant, is het slim deze afbeelding de alt-tag ‘lavendel’ te geven in plaats van ‘bloem’. Hoe specifieker en duidelijker jij tegen Google bent, hoe hoger je score. Als je een ALT-tag aan een afbeelding geeft stel jezelf dan steeds de volgende vraag: ‘Wat als ik de afbeelding zou vervangen voor tekst, wat zou ik er dan neerzetten, zodat dezelfde functie wordt behouden?’. Een alt-tag moet dus de functie en het doel van de afbeelding beschrijven.

Dit waren 7 basic SEO tips voor de startende ondernemer. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je er direct mee aan de slag gaat. Ik ben erg benieuwd wat je van de tips vond en of je zelf nog extra tips hebt. Zijn er tips die ontbreken op deze lijst? Laat het me weten via een reactie.

Hulp bij SEO?

Wil jij hulp bij SEO of wil je dit niet allemaal zelf toepassen en uitvoeren? Ik help jou er graag bij. Neem contact op me op om eens kennis te maken.

En wil je graag meer van dit soort tips over online marketing? Meld je gratis aan voor mijn Monday Marketing Motivation Mail. Met elke week concrete en praktische tips, zodat jij meer bezoekers krijgt op je website, een hogere conversie, uiteindelijk meer klanten, omzet en vrijheid.

Liefs,

Naomi