fbpx

Tegenwoordig hoor je het steeds meer in marketingland: de term funnel. Wellicht wordt je een beetje bang van deze term en raak je al in paniek bij de gedachte er één te maken. Voordat we overgaan tot de stappen die er nodig zijn om een marketing of sales funnel te maken, lijkt het me eerst handig uit te leggen waarom het hebben van een funnel belangrijk is en uiteindelijk tot meer klanten zal gaan leiden. In deze blog deel ik dé 3 redenen waarom jij NU moet starten met een funnel.

Wat is een funnel eigenlijk?

We beginnen eerst maar eens bij de basics. Wat is een funnel eigenlijk? In de online marketing wereld kun je een funnel zien als de weg die een persoon bewandelt vanaf het moment dat die persoon met jouw business in aanraking komt, tot het moment dat die persoon klant wordt. Eigenlijk kun je een funnel zien als een uitgestippelde route die iemand doorloopt vanaf de eerste kennismaking tot aan het verkoopmoment. Een goede funnel zorgt ervoor dat je leads verzamelt en deze leads uiteindelijk omtovert tot klanten.

Verschil tussen een marketing en sales funnel

Er bestaan twee soorten funnels. Een marketing en een sales funnel. Waar je bij de marketing funnel je vooral focust op bekendheid creëren bij de doelgroep, focus je bij de sales funnel voornamelijk op het verleiden van de doelgroep tot het doen van een aankoop. Naar mijn mening heb je beide funnels nodig, die ik eigenlijk weer onder verdeel in drie funnels: de Know-funnel (de klant leert jou en jouw product kennen), de Like-funnel (de klant wordt fan van jou en je product) en de Trust-funnel (de klant vertrouwt jou en gaat over tot aankoop). De Know en de Like funnel zijn daarbij de marketing funnels en de Trust-funnel is de sales funnel.

3 redenen om nu te starten met een funnel


1. Je neemt de klant mee door de ‘customer journey’

Jouw klant legt een reis af, van het eerste moment van kennismaking tot aan aankoop, ook wel de customer journey genoemd. Via een funnel kun je jouw potentiële klant stap voor stap begeleiden door het verkoopproces. Klanten willen graag door deze journey heen geholpen worden tot het maken van een aankoopkeuze. Wanneer je een sales funnel hebt help je jouw klanten een handje en neem je ze stap voor stap mee in de customer journey. Je geeft ze relevante informatie op het juiste moment zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen.


2. Je houdt rekening met de mindset van een potentiële klant

Er zijn 3 fases die jouw potentiële klant doorloopt in zijn aankoopproces voordat hij klant bij je wordt. Eerder heb ik deze al kort benoemd. De Know-fase, de Like-fase en de Trust-fase. Wanneer je hier geen rekening mee houdt dan is de kans groot dat je je lead kwijt raakt. En dat is zonde! Een goed doordachte funnel op basis van deze drie fasen helpt jou om rekening te houden met deze mindsets: jouw leads leren je kennen, bouwen een band met je op, gaan je leuk vinden en uiteindelijk krijgen ze het vertrouwen in jou en gaan ze over tot aankoop.


3. Je creëert een schaalbaar bedrijfsmodel

Uiteindelijk is dit iets wat iedere ondernemer graag wilt: een schaalbaar bedrijfsmodel. Een funnel helpt voor het schaalbaar maken van jouw business. Via een funnel kun je op de automatische piloot gaan verkopen. Je hoeft niet constant klanten op te gaan bellen om jouw product te verkopen of  iedereen handmatig een e-mail te sturen. Een geautomatiseerde funnel zorgt ervoor dat jouw potentiële klant op je eigen tempo de klantreis bewandelt. Je verkoopt precies op het goede moment wanneer jouw potentiële klant daar ready voor is.

Dit waren mijn 3 belangrijke redenen waarom je nu moet starten met een funnel. Mocht je hier hulp bij willen hebben, ik help jou graag. Stuur me een berichtje, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Ben jij al begonnen met jouw marketing en sales funnel?

Liefs,

Naomi

P.S. Wil jij meer van dit soort tips over online marketing? Meld je gratis aan voor mijn Monday Marketing Motivation Mail. Met elke week concrete en praktische tips, zodat jij meer bezoekers krijgt op je website, een hogere conversie, uiteindelijk meer klanten, omzet en vrijheid.