Is jouw website niet vindbaar in Google of ben je niet vindbaar met de zoektermen die relevant zijn voor jouw website? Een logische verklaring is dat de zoektermen die je gebruikt te algemeen zijn en er simpelweg teveel concurrentie is op dit gebied. Maar het kan ook voorkomen dat je site helemaal niet zichtbaar is, zelfs niet als je op de naam van je bedrijf zoekt. Er kunnen dus verschillende oorzaken ten grondslag liggen voor het feit dat jouw website niet gevonden wordt. In dit artikel geef ik 7 redenen waarom jouw website niet vindbaar is in Google en wat je hier aan kunt doen.
1. Is je website wel geïndexeerd?
Allereerst is het belangrijk om te kijken of Google jouw website überhaupt wel heeft geïndexeerd. Google werkt met programma’s die duizenden pagina’s tegelijkertijd indexeren (bezoeken en opnemen in hun zoekresultaten). Zo’n programma moet eerst bij jouw site langskomen, voordat je geïndexeerd kan worden. Dit programma volgt links, dus hoe meer links jij naar jouw website hebt staan (op andere websites, op social media) hoe sneller dit programma langs zal komen. Wanneer jouw website net online staat kan het zijn dat Google je website nog niet heeft geïndexeerd.
Hoe je dit bekijkt? Ga naar www.google.nl, tik vervolgens in site:www.domeinnaam.nl (dus de naam van jou website tik je in achter site:). Vervolgens zie je een lijst met alle pagina’s die Google ziet van jou website.
Wanner je nu een overzicht van pagina’s van jouw website krijgt dan weet je zeker dat jouw website wordt opgepikt door Google.
Wanneer dit dus niet het geval is kun je jouw website handmatig toevoegen aan de index van Google via deze link: https://www.google.nl/intl/nl/add_url.html
2. Zoekmachine geblokkeerd
Heb je een WordPress website? Dan kan het zijn dat er een vinkje aan staat die ervoor zorgt dat jouw website zoekmachines blokkeert om de site te indexeren. Hoe check je dit?
– Ga naar Instellingen
– Ga naar Lezen
– Bekijk of het volgende vinkje uit staat: Zoekmachine zichtbaarheid: Blokker zoekmachines om deze site te indexeren.
3. Je website is te traag
Ontzettend belangrijk voor Google is de snelheid van je website. Een te trage website levert minpunten in Google. Logisch ook, want wanneer jij op een langzame site komt die niet snel laadt, wat doe je dan? Dan ben je eerder weg. Om de snelheid van je website te verbeteren kun je in WordPress een zogenaamde cache plug-in downloaden. Er zijn verschillende plug-ins die je hiervoor kunt gebruiken, waaronder de W3 Totale Cache plug-in en de Quick Cache plug-in. Wil je de snelheid van je website checken, dit kan via: Google PageSpeed Insights tool. Is je website erg traag? Dit kan komen doordat je site teveel plugins gebruikt, te grote afbeeldingen hebt of omdat de code niet schoon is.
4. Je hebt te weinig content
Wanneer je te weinig content hebt is het ontzettend lastig om goed vindbaar te worden in Google. Er bestaan duizenden websites, met gemiddeld zo’n 10 basispagina’s, waardoor er ontzettend veel concurrentie is. Wanneer je meer content maakt (in de vorm van blogartikelen) hecht Google meer waarde aan je website, maak je meer onderscheid ten op zich te van concurrenten, wordt de structuur van je website sterker door het gebruik van interne links en wordt je beter vindbaar op verschillende zoektermen.
5. Je gebruikt te algemene zoekwoorden
De juiste keywords (zoekwoorden) zijn ontzettend belangrijk voor goede vindbaarheid in Google. Maar er bestaat een verschil tussen shorttail en longtail keywords. Shorttail zoekopdrachten zijn alle zoekopdrachten in Google bestaande uit 1,2 of 3 zoekwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Bovenaan in Google’ of ‘Marketingplan maken’. We zijn snel geneigd om shorttail zoekwoorden te gebruiken, maar dit is niet slim want 70% van alle zoekopdrachten in Google bestaat juist uit longtail zoekopdrachten en dus maar 30% uit shorttail zoekopdrachten. Daarnaast is er veel minder concurrentie op longtail zoekopdrachten omdat bijna iedereen zich focust op shorttail. En als je logisch nadenkt, wanneer mensen op zoek gaan naar tips om hoger in google te komen, dan zullen ze eerder intypen: ‘Hoe krijg ik mijn website hoger in Google’, dan enkel ‘SEO tips’.
Hier ligt dus een gouden kans omdat er op longtail veel minder concurrentie is en je super specifiek en daardoor ook snel kunt scoren. Durf dus te kiezen voor specifieke longtail zoekwoordtermen en het zal je gegarandeerd meer traffic opleveren naar je website!
6. Je site is niet goed geoptimaliseerd
Er zijn een aantal basis SEO regels die jouw website, pagina’s en blogartikelen goed optimaliseren. Zo is het belangrijk om een zoekwoord zo ver mogelijk naar voren te plaatsen (in je titel of in de eerste alinea van de tekst). Hierbij is het belangrijk dat je zoekwoord op meerdere plekken terugkomt (zowel in je Title Tag, Meta Description, URL, Koptekst (h1) en in de eerste alinea). Nog handiger is om de plugin van Yoast te downloaden. Met deze plug-in voor WordPress kun je alle basis SEO tips toepassen op je website. Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd krijg je onder elke pagina of blog de mogelijkheid om de pagina te optimaliseren voor de zoekmachines. Je kunt hierbij de focus zoekterm instellen, de SEO titel en meta-omschrijving. In de plugin wordt precies uitgelegd waar dit allemaal voor staat en hoe je dit kunt toepassen. Erg handig!
7. Duplicate content
Google vind het ontzettend belangrijk dat de teksten die jij op je website plaatst uniek zijn. Wanneer je dus letterlijk kopieert zal Google deze teksten niet weergeven in de zoekresultaten. Google vind het belangrijk om bezoekers de best mogelijke content te geven passend bij de zoekopdracht van deze bezoeker. Als er 10 websites zijn met exact dezelfde content dan blijft enkel de originele content bovenaan staan in Google. Zorg er dus voor dat jouw content uniek is en dat je dus niet klakkeloos kopieert.
Is jouw website niet vindbaar in Google dan kunnen de bovengenoemde redenen de oorzaak hiervan zijn. Ik hoop dat deze tips je in actie zetten om zelf aan de slag te gaan met jouw vindbaarheid. Heb jij meer hulp nodig bij jouw vindbaarheid in Google? Neem dan contact met me op dan bekijken we samen naar de mogelijkheden.
Liefs,
Naomi
P.S. Wil jij meer van dit soort tips over SEO en online marketing? Meld je gratis aan voor mijn Monday Marketing Motivation Mail. Met elke week concrete en praktische tips, zodat jij meer bezoekers krijgt op je website, een hogere conversie, uiteindelijk meer klanten, omzet en vrijheid.