Linktree op Instagram gebruiken voor je bio? Op vrijwel ieder account op Instagram zie ik het terugkomen. In de biografie van het account staat een Linktree link naar verschillende pagina’s van iemands website. Via Linktree maak je een pagina aan waar je verschillende links plaatst naar jouw website. Dit kun je beter niet doen want aan het gebruik van Linktree zitten een aantal nadelen. In deze blog leg ik je uit waarom je beter geen Linktree kunt gebruiken op Instagra men wat een goed alternatief is.
Wat is Linktree?
Instagram geeft helaas de mogelijkheid om maar één link te plaatsen in de biografie. Ontzettend onhandig, want daardoor moet je iedere keer de link vervangen. Linktree kwam hiermee met een oplossing. Via Linktree kun je meerdere links toevoegen aan je Instagram biografie. Ontzettend handig, want zo hoef je niet iedere keer die ene link te vervangen maar kun je meerdere linkjes plaatsen in je Linktree overzicht. Klinkt handig toch? Op het eerste gezicht klinkt het ook heel handig maar er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je de keuze maakt om aan de slag te gaan met Linktree.
Waarom ik geen Linktree meer gebruik op Instagram
Er zijn een aantal nadelen aan Linktree waarom ik ervoor gekozen heb om niet meer gebruik te maken van deze tool.
1. Linktree krijgt bezoekers ipv jouw website
Een ontzettend groot nadeel is dat wanneer mensen klikken op de Linktree link ze niet direct op jouw website komen maar op de website van Linktree. Jouw website mist dus op die manier websitebezoekers. Wanneer ze vervolgens doorklikken op de link naar jouw website zal dit in Google Analytics verschijnen als ‘referral’. In Google Analytics komen deze mensen dus niet binnen als een link vanuit social media, maar als een ‘referral’ link. Super vervelend want je weet daardoor niet goed waar iemand vandaan komt. Je zou dit eventueel kunnen oplossen met een UTM-link, maar het is wel heel veel gedoe om voor iedere Linktree link een UTM-link aan te maken.
2. Beperking wat betreft branding en design
Wanneer je Linktree gratis gebruikt heb je slechts de keuze uit 4 standaard opties. Je kunt geen kleuren aanpassen en je kunt niets veranderen aan het design. Wanneer je een eigen huisstijl hebt is dat zonde. Ook staat het logo van Linktree er in plaats van je eigen logo. Kies je voor de betaalde versie dan heb je wel wat meer mogelijkheden wat betreft branding en design.
3. Je wordt via Linktree niet gevonden in zoekmachines
Het is niet duidelijk of Linktree de Linktree pagina’s van alle gebruikers wel laat indexeren door zoekmachines als Google. En als dat wel gebeurt, dan komen mensen die zoeken uit op de website van Linktree en niet op je eigen website. Zoals al eerder gezegd, komt het verkeer vanuit Linktree in Google Analytics binnen als ‘referral’ en niet via social media. Google vind verkeer vanuit social media belangrijk voor je populariteitsfactor. En dat draagt weer bij aan je vindbaarheid in Google. Dus wanneer je gebruikt maakt van Linktree stuur je bezoekers naar hun website ipv je eigen website, wat jouw populariteitsranking omlaag brengt en die van hun omhoog.
4. Geen goede statistieken
De statistieken in Linktree zijn niet optimaal. Je ziet alleen hoe vaak er in totaal is geklikt op een link, zonder duidelijk te zien wanneer mensen geklikt hebben of hoeveel mensen er hebben geklikt op de Linktree link in je biografie. Stel dat je een campagne doet via Instagram en je wilt analyseren en meten hoeveel % van de mensen naar de betreffende landingspagina zijn geweest dan kun je dit dus niet goed terug zien. Je ziet dan bijv. dat er 20 mensen hebben geklikt op de link naar die pagina, maar je weet niet hoeveel mensen er totaal hebben geklikt op de Linktree link je bio.
Alternatief voor Linktree: Je eigen linkjes pagina
Het is ontzettend eenvoudig om je eigen Instagram-linkjes pagina te maken. Het enige wat je moet doen is een aparte pagina op je website maken, met hierbij je eigen branding en kleuren. Dit doe je heel eenvoudig.
Het enige wat je nodig hebt is een mobiel vriendelijke website, en een pagina op je eigen website. Je kunt deze pagina opmaken zoals je wil. Met je eigen branding en kleuren. Hoe doe je dit?
Stap 1: Maak een nieuwe pagina aan die je bijv Instagram-linkjes of Instagram noemt. De URL van deze pagina plaats je in je Instagram bio. De pagina maak je verder niet zichtbaar op je website, want je hebt hem alleen nodig voor je Instagram pagina.
Stap 2: Ontwerp je pagina en houd het zo eenvoudig en simpel mogelijk. Je zet er bijv. alleen je logo neer en daardoor een aantal eenvoudige buttons met links. Check wel even hoe de pagina eruit ziet op de mobiele versie. Benieuwd naar mijn Insta-pagina, deze zie je hier.
Stap 3: Update de link in je Instagram biografie met deze url.
Heb je hier hulp bij nodig? Voor €12,95 (ex btw) maak ik voor jou een Insta-link pagina op jouw WordPress website in jouw huisstijl en laat ik je zien hoe je deze links eenvoudig zelf kunt aanpassen. Neem contact met me op of stuur me een DM via Instagram.
Maak jij (nog) gebruik van Linktree op Instagram of heb je al je eigen linkjespagina?
Liefs,
Naomi
P.S. Wil jij meer van dit soort tips over online marketing en social media? Meld je gratis aan voor mijn Monday Marketing Motivation Mail. Met elke week concrete en praktische tips, zodat jij meer bezoekers krijgt op je website, een hogere conversie, uiteindelijk meer klanten, omzet en vrijheid.